Vybraní uzenáři představí na Slavnostech klasické uzené maso, klobásky, šunky, zabijačkové speciality a další uzené dobroty. Všechny jejich produkty jsou zpracovány podle tradičních rodinných receptur a lidé je na Slavnostech budou moci ochutnat i zakoupit. Návštěvníci poté hlasováním sami rozhodnou o nejlepším uzenáři pro rok 2015, který získá cenu Nejlepší moravské uzené.
Kromě masitých pokrmů se příchozí dočkají bohatého doprovodného programu, který ocení zejména gurmáni a rodiny s dětmi. Díky řezníkům návštěvníci zjistí, jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Nebudou chybět ani odborné přednášky zkušených uzenářů, oblíbená kuchařská show s Karlem Nekolou z restaurace Borovinka či klání jedlíků. Ti budou mít za úkol v co nejkratším čase sníst přidělenou porci knedlíků plněných uzeným masem. Účast přislíbil i známý nenasyta Jaroslav Němec. K zahřátí návštěvníkům poslouží svařák, grog a další nápoje. Děti se zase zabaví na divadle, prohlídkou hospodářských zvířat v mini ZOO farmy Eden anebo v některé z přichystaných soutěží. Jako novinku si pořadatelé pro návštěvníky bystřických Slavností připravili i malou šifrovací hru s překvapením. K dobrému jídlu i pití zahrají muzikanti.
Vstupné: 100 Kč (v ceně vstupenky je ovarová polévka)